Rotterdam
Bereken wat jij kan besparen! Één zonnepaneel levert al 218 kWh. Voor een gemiddeld gezin wordt met 50% zonne-energie ongeveer 5,4 zonnepaneel gerekend. Hiermee spaar je het milieu met 133 kilo minder CO2 uitstoot en bespaar je gemiddeld € 200,- op je energie rekening.
Lex van der Hoeven, bewoner van Nieuw-Terbregge, bedenker van het oorspronkelijke idee en samen met Henk Kamps initiatiefnemer legt uit:
''Waarom maak ik me sterk voor Zon op Terbregge (ZoT)?
In ieder geval niet omdat het me een fors financieel rendement oplevert. OK, ik verdien de kosten soepel terug, maar als ik echt geld aan het milieu wil verdienen, dan zijn er betere investeringen.
Je kunt dan, als je voor alternatieve energie kiest, ook in windenergie investeren. Dat levert op meer op, maar windenergie is niet onomstreden. Hoewel CO-neutraal, roept windenergie veel weerstand vanwege de horizonvervuiling die het veroorzaakt. Afhankelijk van de plaats waar de molen(s) staan, zijn windturbines niet alléén maar reclamezuilen voor schone energie.
Wat dat betreft, is ZoT een prachtig project. Neem de locatie: Een kilometer zonnepanelen langs een snelweg waar dagelijks 150.000 auto’s passeren. Geen horizonvervuiling! Daarmee wordt ZoT het grootste, mooiste en opvallendste reclamebord voor alternatieve energie van Nederland.
Zelf heb ik 5 zonnepanelen gereserveerd in aanvulling op de 12 zonnepanelen die ik al eerder kocht op het dak van mijn huis, dat een kilometer van de toekomstige ZoT centrale staat. Op deze manier leef, ik wat stroom betreft, van de zon.
De combinatie tussen ‘Zon op het Dak’ en ‘Zon op de Dijk’ is voor mij de ideale combinatie om een duurzame voetafdruk achter te laten voor mijn kinderen.''
Harold LeverHardstikke Goed Henk!
Jeroen BlokRijd nagenoeg elke dag op de A20, langs deze locatie. Het lijkt me geweldig om elke dag langs mijn 'eigen' energiecentraletje te rijden. Heb wel postcode 3053... Probleem?
Jeroen B.
6 panelen
Roel ArendsIk steun van harte dit project en zou graag t.z.t. deelnemen.
bollegjGoed idee en gelijk praktisch ook
moa gurmaWaar kan ik me inschrijven?
Klaas van der BurgKan Arie ook meedoen!
Zonnepark A20 Terbregseplein is een zogenaamd postcoderoos (PCR) project. De PCR is ontstaan uit het Energieakkoord van 2013 en wordt bepaald door het postcodegebied waarin de productie-installatie ligt. De PCR omhelst alle aangrenzende postcodegebieden. Leden die binnen de PCR wonen profiteren naast de prijs voor de door hun opgewekte stroom van een korting op de energiebelasting. Deze korting zal worden verrekend op de nota bij de desbetreffende energiemaatschappij.
Voor Zonnepark A20 Terbregseplein komen bewoners van de volgende postcodes in aanmerking voor de regeling:
Bergschenhoek (gemeente Lansingerland) (2661), Oud- & Nieuw-Crooswijk (3034), Kleiwegkwartier (3051), Hillegersberg-Centrum (of -Noord) (3054), 110-Morgen (3054), Molenlaankwartier (3055), Oud- & Nieuw-Terbregge (3056), Kralingen-Oost & Kralingse Bos (3062), Het Lage Land (3067), Oosterflank (3067), Ommoord & Zevenkamp (3068 & 3069)
Wilt u ook uw eigen zonnestroom opwekken, maar woont u (net) buiten bovenstaande postcodes? Voor Zonnepark A20 Terbregseplein is Solar Green Point in afwachting van een Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) beschikking. Wanneer deze beschikking toegekend wordt, zal het ook mogelijk zijn om landelijk deel te nemen aan het zonnepark.
Voor zonnepark A20 Terbregseplein werken we samen met Greenchoice. Daardoor zijn er interessante kostenvoordelen voor de deelnemers. Greenchoice koopt de opgewekte zonnestroom van de coöperatie via een zogenoemd Power Purchase Agreement (PPA). Daarbij waardeert Greenchoice dat haar klanten deelnemen aan het zonneproject. Hiervoor keert Greenchoice een opslag op de stroomprijs uit aan de leden die klant zijn bij Greenchoice.
Alle deelnemers worden lid een lokale coöperatie zonder winstoogmerk. Na oplevering zijn de leden samen eigenaar van het zonnepark.
De eerste fase van het project is voltooid en de zonnepanelen produceren zonne-energie sinds voorjaar 2017. Daarbij kan er deelgenomen worden aan de tweede fase van het project. Deze zonnepanelen zullen naar verwachting voor de zomer van 2017 geïnstalleerd worden.
Particulieren en ondernemingen kunnen al deelnemen vanaf 1 Zoncertificaat van €375,00.
Klik hier voor de speciale projectpagina op Facebook.