Doonweg Eerbeek

Doonweg Eerbeek

Brummen

Doonweg Eerbeek

Samenwerkingsverband BrummenEnergie en Solar Green Point realiseert op de voormalige stortplaats aan de Doonweg in Eerbeek ”Zonnepark Eerbeek” met ruim 15.570 zonnepanelen ongeveer 5.400.000 kWh, voldoende stroom voor ruim 1600 gezinnen.  De stortplaats is door de papierfabrieken DS Smith de Hoop en Mayr Melnhof Eerbeek ter beschikking gesteld aan zonnepark Eerbeek om het zonnepark te ontwikkelen.  Het zonnepark levert straks stroom voor lokale energiebehoefte. Het plan voor dit zonnepark is in nauwe samenwerking met Industriewater Eerbeek namens papierfabrieken DS Smith de Hoop en Mayr Melnhof Eerbeek ontwikkeld.

Zonnepark Eerbeek en de papierindustrie hebben jaren intensief samengewerkt om de benodigde vergunningen te verkrijgen. Dit project is een eerste voorbeeld van meerdere energieprojecten die onder de vlag van het Programma Eerbeek-Loenen 2030 de komende jaren gerealiseerd gaan worden op het gebied van energietransitie. Programma Eerbeek-Loenen is een intensieve samenwerking tussen bedrijven uit Eerbeek,  de gemeente Brummen en de Provincie Gelderland.


 • Behaald
 • members11Leden
 • Output3.858.750KWH OPBRENGST
0%100%0.0% van 15750 beschikbare zoncertificaten
Jaap Ypma
Gestart sinds
10 december, 2015
Gemiddelde opbrengst per deelnemer
2200000 kWh per jaar
InitiatiefnemerJaap YpmaBrummen

Bereken wat jij kan besparen! Één zonnepaneel levert al 218 kWh. Voor een gemiddeld gezin wordt met 50% zonne-energie ongeveer 5,4 zonnepaneel gerekend. Hiermee spaar je het milieu met 133 kilo minder CO2 uitstoot en bespaar je gemiddeld € 200,- op je energie rekening.

Initiatiefnemer Jaap Ypma

De Lokale energiecoöperatie Brummen Energie en de eigenaar van de stortplaats, Stort Doonweg BV en IWE (IndustrieWater Eerbeek) stonden aan de wieg van dit unieke zonnepark.

De bewoners van Brummen slaan de handen ineen om zelf duurzame energie op te wekken. Brummen Energie wil het stroomgebruik in de gemeente Brummen in 2030 volledig duurzaam en zelfvoorzienend hebben. Dat wil zeggen dat er binnen de gemeente net zoveel stroom duurzaam wordt opgewekt als er verbruikt wordt. Duurzame energie heeft de toekomst. 

 • c geurts

  doorgaan!

  c geurts
 • Serge van Amstel

  Aantal zoncertificaten weet ik nog niet.

  Serge van Amstel
 • Natascha de Groot

  Goed bezig !

  Natascha de Groot
 • Fokko Dijkstra

  veel succes

  Fokko Dijkstra
 • Bosman

  Hoop snel de beoogde hoeveelheid te halen

  Bosman
 • Andre Bolder

  Goed initiatief om op de veluwe een zonnepark te openen.

  Andre Bolder
Toon meer reacties

Informatie

Voor de proef wordt een gedeelte van de stortplaats, gelegen aan de Doonweg te Eerbeek, ter grote van 4000m2 geëgaliseerd en voorzien van een steunlaag van een materiaal dat de zonnefolie draagt. Deze zonnefolie heeft een opwekvermogen van 5 KWp. Ter vergelijking wordt er ook 3 kWp aan zonnepanelen geplaatst. De inrichting van het proefveld is naar verwachting in het 2e kwartaal van 2016 gereed. Daarna start de proefperiode van twee jaar.    

Op initiatief van de gemeente Brummen heeft de provincie Gelderland aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu een verzoek ingediend om dit experiment juridisch goed te keuren. De Tweede Kamer heeft hier in september mee ingestemd.

De partners en co-financiers van de proef zijn; Stort Doonweg BV, Solar Green Point, de gemeente Brummen, HyET Solar BV en Grondbank Nederland BV. Bij de werkzaamheden zullen zoveel mogelijk regionale partijen worden ingeschakeld.

Het laatste nieuws

Proef zonnecentrale Doonweg van start

Lees meer

Collectief Zonnepark Eerbeek van 6 MW bijna gereed

Lees meer

Zonnepark Eerbeek in bedrijf

Lees meer