Eerste Nederlandse Montessori School

Eerste Nederlandse Montessori School

Den Haag

Eerste Nederlandse Montessori School

ZonneVogel is een project voor gezamenlijke, duurzame stroomopwekking via 92 zonnepanelen op de daken van de Montessorischool (ENMS) en 204 zonnepanelen op het dak van de Europese School Den Haag. Het project levert niet alleen duurzame energie op, maar de initiatiefnemers willen de school ook verrijken met aansprekend educatief materiaal om de schoolkinderen te betrekken bij thema's als hernieuwbare energie en duurzaamheidstechniek.

Lokale coöperatie Vogelwijk Energie(k) realiseert dit project samen met Solar Green Point in samenwerking met de gemeente Den Haag en Stichting Het Rijnlands Lyceum. Project ZonneVogel is de opvolger van windmolen de Duinvogel, op het zuidelijk havenhoofd.

Dankzij de huidige overheidsregelingen zijn zonnepanelen op andermans dak nu een interessante, rendabele optie geworden. Het uiteindelijk gerealiseerde rendement zal afhangen van de hoeveelheid zon en het verloop van de stroomprijs over de jaren.

 • Behaald
 • members15Leden
 • Output22.540KWH OPBRENGST
0%100%100.0% van 92 beschikbare zoncertificaten
Vogelwijk Energiek
Gestart sinds
24 maart, 2015
Gemiddelde opbrengst per deelnemer
kWh per jaar
InitiatiefnemerVogelwijk EnergiekDen Haag

Bereken wat jij kan besparen! Één zonnepaneel levert al 218 kWh. Voor een gemiddeld gezin wordt met 50% zonne-energie ongeveer 5,4 zonnepaneel gerekend. Hiermee spaar je het milieu met 133 kilo minder CO2 uitstoot en bespaar je gemiddeld € 200,- op je energie rekening.

Initiatiefnemer Vogelwijk Energiek

Solar Green Point bestaat sinds 2011. De oprichters Stan Verheijen en Richard Bevelander zijn sinds 2008 actief op de Europese zonnestroommarkt. In de afgelopen 6 jaar heeft Solar Green Point al 8 zonnecoöperaties gerealiseerd. Onder deze projecten zit het eerste grote zonnecollectief van Nederland (Caballerofabriek Den Haag) en het eerste zonnecollectief waarbij gebruik gemaakt wordt van de postcoderoos. In Amersfoort plaatst Solar Green Point 450 zonnepanelen op het dak van de sporthal Juliana van Stolberg. Dit dak is door de gemeente ter beschikking gesteld. De gemeente Woerden heeft het dak van zwembad Batensteinbad ter beschikking gesteld voor zonnepanelen. Hier plaatste Solar Green Point 200 zonnepanelen. Daarnaast ontwikkelt Solar Green Point een aantal grondprojecten langs de A4 in de Haarlemmermeer, A20 in Rotterdam en aan de A15 in Barendrecht. Deze snelweg projecten zullen in 2016 en 2017 worden gerealiseerd.

Bij de realisatie van deze coöperaties wordt nauw samengewerkt met lokale ambassadeurs, overheden en energieleveranciers. Solar Green Point neemt de volledige ontwikkeling van het project op zich en levert een volledig geïntegreerd coöperatief product. Dat deze aanpak een succes is blijkt wel uit het feit dat Solar Green Point een van de marktleiders is in Nederland op het gebied van zonnecoöperaties.

In 2014 heeft Vogelwijk Energie(k) gevestigd in Den Haag Solar Green Point uitgenodigd om voor de Vogelwijk een zonnecollectief te starten. In gezamenlijkheid is het dak van de Montessori School in Den Haag gekozen en heeft het schoolbestuur, door middel van een huurcontract, het dak beschikbaar gesteld waar Solar Green Point in het voorjaar van 2015, 92 zonnepanelen heeft geplaatst. De totstandkoming en de werking van de zonnestroominstallatie wordt gebruikt voor educatieve doeleinden.

Ook meedoen aan een zonnecollectief van Solar Green Point? Wij zien met belangstelling uw deelname tegemoet. Voor vragen of een bezichtiging gaarne contact opnemen met de Solar Green Point projectleider van de Montessori School: Richard Bevelander

Informatie

Zonnepark Eerste Nederlandse Montessorischool in het kort

 • Aantal zonnepanelen: 92. Dat is voldoende om 7,4 huishoudens van stroom te voorzien en zorgt jaarlijks voor 12 ton minder CO2-uitstoot.
 • Aantal deelnemers: 15
 • Gemiddeld 6 zonnepanelen per deelnemer
 • Gemiddelde opbrengst per deelnemer: 1.502 kWh per jaar. Dit is 50% van het verbruik van een gemiddeld gezin in Nederland.
 • Looptijd van het project: 25 jaar
 • Gemiddelde terugverdientijd investering: 12 jaar

Technische details

 • Vermogen installatie: 270 kWp
 • Opbrengst installatie: 22.540 kWp per jaar
 • Merk zonnepaneel: Suntech 270 Wp
 • Merk omvormers: SMA 3 stuks

Deelnemen

Alle deelnemers worden lid een lokale coöperatie zonder winstoogmerk. Na oplevering zijn de leden samen eigenaar van het zonnepark.

Postcoderoos

Zonnepark Europese School Den Haag is een zogenaamd postcoderoos (PCR) project. De PCR is ontstaan uit het Energieakkoord van 2013 en wordt bepaald door het postcodegebied waarin de productie-installatie ligt. De PCR omhelst alle aangrenzende postcodegebieden. Leden die binnen de PCR wonen profiteren naast de opbrengst van de door hun opgewekte zonnestroom van een korting op de energiebelasting. Deze korting zal worden verrekend op de nota bij de desbetreffende energiemaatschappij.

Voor Zonnepark Europese School Den Haag komen bewoners van de volgende postcodes in aanmerking voor de regeling:

2517, 2554, 2555, 2564, 2565, 2566, 2581, 2582, 2583

Educatief karakter

Het project levert niet alleen duurzame energie op, maar de initiatiefnemers willen de school een educatief programma aanbieden op het gebied van hernieuwbare energie en duurzaamheidstechniek.

Het laatste nieuws

Installatie gereed!

Lees meer

Veelgestelde vragen

Lees meer

Vogelwijk Energie(k): wat doen ze eigenlijk?

Lees meer